top of page
Search

Пурим или жребият, който преобърна съдбата на един народПурим идва от еврейската дума за жребий и се празнува всяка година в последния месец от еврейския календар на 14 Адар, като обикновено се пада през месец март.

Пурим е най-веселият празник в еврейският календар, защото той отбелязва (Божествено организираното) спасение на еврейския народ в древната персийска империя от заговора на Аман „да убие и унищожи всички евреи, млади и стари, бебета и жени, за един ден“. Той е хвърлил жребий за да определи на кой ден ще се случи това. От там произлиза и името „Жребий“, или Пурим ("lots" in ancient Persian).


Историята за Пурим ни връща във времето на цар Ахашверош, който се оженил за втори път след конкурс за красивата еврейка Естер. Тя имала много умен чичо – Мордехай, който се грижил за нея след смъртта на родителите й. Той я съветвал да скрие произхода си от царя.

Аман – най-близкият му съветник пък бил много ревнив и зъл човек, който искал всеки да му се покланя. Когато Мордехай отказал да го направи, (защото евреите се покланят само на Бог), той толкова много се ядосал, че решил да убие както Мордехай, така и всички евреи.

За да определи дата, на която да извърши това, Аман хвърлил жребий и излязъл 13 Адар. Мордехай информирал Естер за това и я помолил да говори с царя, защото според неговите думи, може би тя не е случайно там, за време като това. Тази задача не била никак лесна, защото имало закон по това време, според който, ако някой се приближи до царя, без да е повикан от него, дори и това да е неговата съпруга, той трябва да бъде убит. Затова Естер помолила всички евреи да постят заедно с нея три дни преди да се яви пред Царя.

В същото време Аман издигнал голяма бесилка за Мордехай. Когато Естир се явила пред царя, тя спечелила неговото благоволение и го поканила, заедно с неговия съветник Аман на пир, който тя приготвила, със специалната цел да разкрие жестокия план на Аман, както и еврейският си произход. Когато царя разбрал, толкова бил ядосан, че заповядал Аман да бъде обесен на бесилката, която сам направил за Мордехай. В същото време, царя разбира, че Мордехай е спасил живота му преди години и не е бил награден за това. Така, че той наградил Мордехай и го направил свой съветник, а Аман и целият му дом били избити. Така евреите били спасени.