top of page
Search

Пурим или жребият, който преобърна съдбата на един народПурим идва от еврейската дума за жребий и се празнува всяка година в последния месец от еврейския календар на 14 Адар, като обикновено се пада през месец март.

Пурим е най-веселият празник в еврейският календар, защото той отбелязва (Божествено организираното) спасение на еврейския народ в древната персийска империя от заговора на Аман „да убие и унищожи всички евреи, млади и стари, бебета и жени, за един ден“. Той е хвърлил жребий за да определи на кой ден ще се случи това. От там произлиза и името „Жребий“, или Пурим ("lots" in ancient Persian).


Историята за Пурим ни връща във времето на цар Ахашверош, който се оженил за втори път след конкурс за красивата еврейка Естер. Тя имала много умен чичо – Мордехай, който се грижил за нея след смъртта на родителите й. Той я съветвал да скрие произхода си от царя.

Аман – най-близкият му съветник пък бил много ревнив и зъл човек, който искал всеки да му се покланя. Когато Мордехай отказал да го направи, (защото евреите се покланят само на Бог), той толкова много се ядосал, че решил да убие както Мордехай, така и всички евреи.

За да определи дата, на която да извърши това, Аман хвърлил жребий и излязъл 13 Адар. Мордехай информирал Естер за това и я помолил да говори с царя, защото според неговите думи, може би тя не е случайно там, за време като това. Тази задача не била никак лесна, защото имало закон по това време, според който, ако някой се приближи до царя, без да е повикан от него, дори и това да е неговата съпруга, той трябва да бъде убит. Затова Естер помолила всички евреи да постят заедно с нея три дни преди да се яви пред Царя.

В същото време Аман издигнал голяма бесилка за Мордехай. Когато Естир се явила пред царя, тя спечелила неговото благоволение и го поканила, заедно с неговия съветник Аман на пир, който тя приготвила, със специалната цел да разкрие жестокия план на Аман, както и еврейският си произход. Когато царя разбрал, толкова бил ядосан, че заповядал Аман да бъде обесен на бесилката, която сам направил за Мордехай. В същото време, царя разбира, че Мордехай е спасил живота му преди години и не е бил награден за това. Така, че той наградил Мордехай и го направил свой съветник, а Аман и целият му дом били избити. Така евреите били спасени.


Да видим в невидимото.

2 Коринтяни 4.18 казва: “ не гледаме на нещата, които се виждат, а на нещата, които не се виждат; защото нещата, които се виждат, са временни, а нещата, които не се виждат, са вечни." Павел казва на християните в Коринт, че това, което виждаме с очите си, и това, което наистина се случва, са две различни неща. „Нещата не са такива, каквито изглеждат“ е всъщност централната тема в Книгата на Естер.


За разлика от Пасха, която се празнува в първия месец от еврейския календар (Нисан14) и включва събития от много явни чудеса, които Бог извършва, за да освободи евреите от фараона, знамения, които всички могат да видят, то събитията от Пурим са някак скрити. Там Бог работи зад кулисите. Те се случват по привидно „съвпадение“. Ето няколко от “случайните съвпадения" в Книгата на Естер:


  • Естер, еврейка по произход, е избрана за царица измежду стотици кандидатки

  • Мордехай, чичото на Естер, научава за заговор срещу царя и го спасява, но се получава така, че в този момент нищо не е направено, за да бъде награден за т доброто си дело.

  • След като Аман е направил бесилка за Мордехай, той иска разрешение от царя да го екзекутира. Но „случайно“ се случва така, че царя не е могъл да спи цялата нощ, затова е поискал да му се прочетат царските записи, от които той научава за доброто дело на Мордехай. В същия момент, в който Аман желае да унищожи Мордехай, кралят търси начин как да почете Мордехей.

Вероятно, може да открием още „съвпадения“

Централното послание на Книгата на Естер е, че това, което ни се струва случайно, е изцяло ръководено от Бог. В крайна сметка планът на врага да унищожи евреите се преобръща и Божият народ триумфира над онези, които ги мразят.


Интересен е фактът, че книгата Естер е единствената книга от Стария Завет, която не съдържа името на Бог и никъде не се срещат имената като „ГОСПОД“, „Йехова“ или „Яхве“. Дори името на Бог е скрито.

Тъй като скритата природа на чудесата на Пурим се случват в последния месец от еврейския календар, равините смятат, че действията на Бога през последните времена също ще бъдат скрити, а не нещо, което ще бъде очевидно и явно за естествения човек.

За нас, като християни, празникът Пурим има особено голям смисъл, имайки в предвид времената в които живеем. Тъмнина, страх и безнадеждност са навсякъде около нас повече от всякога. Дали обаче нещата наистина са такива, каквито изглеждат? Дали Бог не е подготвил вече Неговите „съвпадения“, които ще използва за време като това? Дали Бог не работи отново зад кулисите, точно както направи това в историята на Естер, за да постигне голямо изкупление и да спаси Своя народ от ръката на този, който иска да ги унищожи?


"..в деня когато враговете на юдеите се надяваха да вземат власт над тях, стана обратното – юдеите взеха власт над онези, които ги мразеха" (Естер 9:1б)
73 views0 comments

Comments


bottom of page